top s1 compass 2Alkalmazandó módszerekMinősítés ECQA okleveles szakértőkkel

 
 
 
Felelős Vállalkozások MagyarországonKépességfejlesztésMentoring programokTrusted Business MentoringFelelős Vállalkozások Irányítási ModelljeIrányítási képességfelmérés (Governance SPICE) alkalmazása

Irányítási képességfelmérés (Governance SPICE) alkalmazása

Az ”irányítási képességfelmérés" (Governance SPICE) [5] kifejezés az irányítás, kockázatkezelés és belső kontrollrendszer felmérésére utal és az alábbi szakmai koncepciókra, elképzelésekre, illetve fogalmakra épül:

  • Vállalatirányítási elvek (OECD)
  • Elismert kontroll keretrendszerek (COSO, COBIT, Enterprise SPICE, stb.)
  • Kockázati tolerancia (Risk Tolerance) és kockázatviselési szint (Risk Appetite) (COSO ERM szerint)
  • Teljesítménymérés (COBIT szerint)
  • Folyamatképesség-felmérés (ISO/IEC 15504-2:2003)
  • Folyamathoz kapcsolódó kockázat értékelése (ISO/IEC 15504-4:2004)
  • Szervezeti érettség (ISO/IEC TR 15504-7:2008)

Az “Irányítási Képesség” egy folyamat arra vonatkozó képességének - a COSO célkitűzés-kategóriákra épülő - jellemzése, hogy mennyire felel meg az aktuális vagy tervezett üzleti céloknak:

governance capability hu

2. sz. ábra: Irányítási képességszintek alkalmazása

A belső és külső ellenőrzési szabványok (ld. IIA és ISA normák) a létező belső kontrollok rendszer alapú értékelését írják elő olyan nemzetközileg elismert kontroll keretrendszerek szerint, mint a COSO (Internal Control – Integrated Framework) és a COBIT (Control Objectives for Information and related Technology). Ezen keretrendszerek folyamat-leírásai alkalmasak az ISO/IEC 15504-2 szabvány követelményeinek megfelelő folyamat referenciamodellek (Process Reference Model) felállítására.

A 3. sz. ábra bemutatja azt az általános koncepciót, hogy az ISO/IEC 15504 szabvány szerinti képességfelmérés miként alkalmazható a legismertebb kontroll keretrendszereket - mint pl. a COSO-t és a COBIT-ot - megvalósító irányítási rendszerek felmérésére. A bemutatott 3 dimenzió a COSO vállalati kockázatkezelési és belső kontroll modellekből származik:

  • Üzleti folyamatok és tevékenységek vezetői felügyelete és kontrollja
  • A belső kontrollrendszer kialakítását és működtetését támogató irányítási folyamatok
  • A szervezeti és működési célok megvalósulását mérő célkitűzés-kategóriák

Governance SPICE hu

3. sz. ábra: Irányítási Képesség-felmérési Modell (Governance SPICE)

A COSO és COBIT alapú folyamat-referenciamodellek és az ISO/IEC 15504-2 szabvány által meghatározott folyamatattribútumok - az egységes értékelési skála alkalmazásával - közös alapul szolgálnak a belső kontrollok irányítási képességének felméréséhez és jelentéséhez. Az ISO/IEC 15504 szabvány nemcsak átlátható módszert kínál a vállalkozás számára releváns irányítási folyamatok végrehajtásának felméréséhez, hanem eszköz nyújt a cél- és felmért képességi profilok eltérései alapján a kontrollkockázati területek meghatározásához is.

Kapcsolódó cikk: A vállalatirányítási képesség a kockázatkezelés vonatkozásában

 

Kapcsolódó cikkek

Együttműködő partnerünk:

Képernyőfotó 2016-08-04 - 15.39.07

Szakmai támogatók:

Go to top