top s1 compass 2Alkalmazandó módszerekMinősítés ECQA okleveles szakértőkkel

 
 
 

Kapcsolat a belső ellenőrzési funkcióval

A "Trusted Business - Felelős Vállalkozás" minősítési rendszer az alábbiak szerint kapcsolódik a független belső ellenőrzési funkcióhoz:

  • A minősítési rendszer alapjául szolgáló vizsgálati eljárás követelményrendszere a Belső Ellenőrzés Szakmai Gyakorlatának Nemzetközi Keretrendszere vonatkozó "2130 - Kontroll" normájának és a "2130-1: A kontrollfolyamatok megfelelőségének értékelése" gyakorlati útmutatójának adaptálásával készült. Azon szervezetek számára, amelyek rendelkeznek független belső ellenőrzési funkcióval, kézenfekvő, hogy a vizsgálati eljárást saját belső ellenőrükkel végeztessék el.
  • A "Trusted Business - Felelős Vállalkozás" irányítási elvek és gyakorlatok alkalmazását támogató portál használatával és a kapcsolódó szakmai programokon való részvétellel a szervezet független belső ellenőrzési funkcióját ellátó személyek tovább mélyíthetik az irányítás, kockázatkezelés és kontrollrendszerek kialakításával, fenntartásával és ellenőrzésével kapcsolatos ismereteiket.
  • A "Trusted Business - Felelős Vállalkozás" minősítési eljárásban való részvétellel a szervezet független belső ellenőrzési funkciója mérhetően hozzájárul a vállalkozás üzleti működésének javításához, az üzleti célok nagyobb biztonsággal való eléréséhez. Ld. Üzleti előnyök
  • A vizsgálati eljárás minősítésének személyi feltétele, hogy a vizsgálatot megfelelően igazolt (pl. ECQA - Internal Financial Control Assessor) képesítéssel rendelkező, megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező szakember végezze. A belső ellenőrzési területen tevékenykedő ellenőrök, tanácsadók és oktatók meglévő képesítésítéseiket a "Governance Model for Trusted Businesses - Felelős Vállalkozások Irányítási Modellje" által meghívatkozott "COSO-based Process Reference Model and Process Performance Indicators - COSO-alapú folyamat-referenciamodell és a folyamat-végrehajtás mutatói" - ISO/IEC 15504 szabványnak megfelelő - referenciamodell alkalmazási készségének elsajátítását támogató, az ECQA által minősített tréningeken és a kapcsolódó ECQA vizsgarendszerben való részvétellel egészíthetik ki. A vonatkozó képzési anyagok és további információk a www.training.ia-manager.org portálon találhatóak.
  • A "Trusted Business - Felelős Vállalkozás" minősítés alapjául szolgáló vizsgálati eljárások megfelelnek a független belső ellenőrzési funkcióval rendelkező szervezetek esetében az éves belső ellenőrzési terv részeként, a Belső Ellenőrzés Szakmai Gyakorlatának Nemzetközi Keretrendszere vonatkozó 2100-es normái szerint előírt megbízások követelményeinek. A "Governance Model for Trusted Businesses - Felelős Vállalkozások Irányítási Modellje" megfelelő alapul szolgál a vonatkozó belső ellenőrzési megbízások kockázat alapú tervezéséhez és lebonyolításához. Ld. Felelős Vállalkozások Irányítási Modellje - A 2110 – Irányítás Norma alkalmazásának támogatására
  •  A "Trusted Business - Felelős Vállalkozás" minősítési eljárás részeként - a minősítés alapjául szolgáló vizsgálati eljárás Minősítési Bizottság delegált tagjai által történő átvizsgálása és hitelesítése hasonló a belső ellenőrzési funkció minőségbiztosítási programjában szereplő önértékelések külső fél általi érvényesítéséhez. Ennek megfelelően a Minősítési Bizottság felkért külső tagjai a legmagasabb szintű ellenőrzési gyakorlattal és képesítésekkel rendelkeznek (vezetői és minőségértékelésre vonatkozó tapasztalatok, nemzetközi képesítések).
  • Azon szervezetek számára, amelyek nem rendelkeznek független belső ellenőrzési funkcióval vagy a vizsgálat lefolytatásához szükséges képesítéssel rendelkező szakemberrel, javasoljuk megfelelő képesítésű és a belső ellenőrzési szakmát jól ismerő külső szakember igénybe vételét.
 

Együttműködő partnerünk:

Képernyőfotó 2016-08-04 - 15.39.07

Szakmai támogatók:

Go to top